Catering dietetyczny stał się dla wielu fanów zdrowego żywienia efektywnym pomysłem na biznes. Jakie są najpopularniejsze w tej chwili firmy z zakresu cateringu dietetycznego? Czy sukces w tej branży w obecnym czasie osiągnąć może każdy? Jakim wysiłkiem okupiony jest sukces przy prowadzeniu własnej firmy cateringowej?
Najprężniejsze zagłębia cateringu dietetycznego
Z racji tego, że catering dietetyczny w założeniu kierowany jest do osób mieszkających w dużych miastach – najwięcej firm z ofertami zdrowego żywienia znajdziemy w miejscowościach powyżej 100 tysięcy mieszkańców. Mieszkańcy mniejszych miejscowości, miasteczek oraz wsi, mimo napiętych grafików pracy najczęściej w zakresie żywienia radzą sobie samodzielnie. Duże miasta są skupiskami niezależnych singli, którym nie bardzo chce się poświęcać czas na codzienne gotowanie. Okazjonalnie – raz na jakiś czas, ale na pewno nie codziennie. To właśnie takie osoby najchętniej korzystają z cateringu dietetycznego. Trzeba wspomnieć, że największe firmy oferujące catering dietetyczny w Polsce mają swoje siedziby w Warszawie, a filie w innych polskich miastach, m. in. we Wrocławiu, Krakowie, Lublinie, Poznaniu, itd.
Co decyduje o popularności firmy oferującej szeroki catering dietetyczny?
Nie sztuką jest oferować tani i zróżnicowany catering dietetyczny w dużym mieście. Usługę trzeba jeszcze we właściwy sposób wypromować. Służą ku temu:
- elegancko zaprojektowane strony internetowe, gdzie znaleźć można mnóstwo nowinek, adresy, zapoznać się nie tylko z ofertą, ale również z ludźmi, którzy będą dla nas przygotowywać posiłki
- mobilność – ważne, aby pracownik odpowiedzialny za dostawę dowoził przygotowane wcześniej posiłki na czas
- częste pojawianie się w mediach – nie tylko w Internecie, które jest najlepszym sposobem na zaistnienie, ale również w telewizji, radio i wszędzie tam, gdzie możemy przyciągnąć do siebie ludzi
- korzystnie opracowane oferty cenowe, tańsze niż u konkurencji, unikalne i niepowtarzalne menu
Catering dietetyczny – dzień pracy
Pracownicy zatrudnieni w cateringu dietetycznym swój dzień obowiązków zaczynają bardzo wcześnie. W sytuacji, gdy firma ma za zadanie dostarczyć pod wskazane adresy kilka tysięcy posiłków dziennie – pracownicy działają na zmiany. Jest to bardzo rozbudowana współpraca. Zadbać trzeba o kontakt z dostawcami zaopatrujacymi kuchnię w świeże i najlepsze jakościowo produkty żywieniowe. Praca na kuchni ma miejsce w dzień oraz w nocy. Najczęściej właściciele firm są jednocześnie osobami odpowiadającymi za kontakt z dostawcami oraz sprawy finansowe. Przygotowane wcześniej posiłki dla klientów zaczynają być rozwożone we wczesnych godzinach porannych. Najczęściej ustala się z zamawiającymi, do której godziny maksymalnie dowieźć można cały zestaw posiłków na jeden dzień. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia – pierwszy posiłek powinniśmy zjeść do godziny ok. 10.00 rano, drugi między 12.00 a 14.00, a ostatni nie dalej, niż około 18.00.